کاربرد و نحوه شکل دادن به پی وی سی در دیوارپوش و سقف کاذب
به گزارش وبلاگ تورهای استانبول، رپرتاژ آگهی- قبل از اینکه به موضوع روش های شکل دادن به پی وی سی (PVC) بپردازیم باید بگوییم که پی وی سی مخفف شده پلی وینیل کلراید می باشد و دیگر اینکه پلی وینیل کلرید با تشکیل زنجیر های حجیم پلیمریزاسیون مونومر وینیل کلراید در کنار بسپار های توده ای و امولسیونی به مقدار کم دارای استحکام و مقاومت بالایی در برابر عوامل فیزیکی چون گرما و فشار می باشد که این موضوع باعث می شود تا به مرور مصالح ساختمانی سنتی چون چوب، سیمان و سفال جایشان را به محصولات بدهند. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا با روش های شکل دادن به پی وی سی آشنا شوید.
پی وی سی چیست؟
در ابتدا مقاله روش های شکل دادن به پی وی سی باید گفت که پی وی سی مخفف شده عبارت انگلیسی (Polyvinyl Chloride) می باشد که این نوع پلیمر به دلیل نحوه شکل گیری پلیمریزاسیون مونومر وینیل کلراید خود در کنار استفاده از بسپار های توده ای، امولسیونی و محلولی به میزان کم در آن، خواص فیزیکی، شیمیایی مکانیکی متعددی در خود دارد به گونه ای که تبدیل به پر مصرف ترین پلیمر مصنوعی تولید شده در عصر حاضر شده است. این خواص فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی باعث شده است تا پی وی سی تبدیل به ماده ای رقابتی برای تولید محصولات ساختمانی در کنار قیمت کم خود بشود، ناگفته نماند که استفاده بیش از میزان از مصالح ساختمانی که از جنس پی وی سی هستند باعث می شود تا تاثیرات فیزیولوژیکی بر روی اشیا دم دستی الکتریکی مانند تلفن همراه ایجاد شود.
پی وی سی و نحوه شکل دادن به آن
انواع پی وی سی از لحاظ فرمولاسیون
پی وی سی بر اساس نوع فرمولاسیون خود به پنج دسته کلی تقسیم بندی می شود، این پنج دسته به شرح زیر می باشد:
* پی وی سی نرم و منعطف پذیر (Plasticized PVC (PVC-P: با اضافه کردن مواد نرم کننده و روان کننده شیمیایی به پی وی سی، پی وی سی نرم ساخته می شود. پی وی سی نرم نوعی پلاستیک نرم و شفاف می باشد.
* پی وی سی سخت (Unplasticized PVC (PVC-U: پی وی سی سخت بر خلاف پی وی سی نرم در طی فرمولاسیون آن از هیچ نرم کننده ای استفاده نشده است این عامل باعث می شود تا پی وی سی تولید شده، پلاستیکی سفت و مقاوم در برابر عواملی چون ضربه، دما، مواد شیمیایی و خورنده باشد.
* پی وی سی کلرینه (Chlorinated PVC (PVC-C: با تشکیل دادن 50 تا 60 درصد رزین پی وی سی از کلر، میزان مقاومت و پایداری پی وی سی در برابر مواد شیمیایی و دما در حد قابل توجهی بالا می رود و از این نوع پی وی سی در کشور ایران خیلی کم استفاده می شود.
* پی وی سی جهت یافته (Oriented PVC (PVC-O: با سازماندهی دوباره ساختار آمورف پی وی سی سخت PVC-U به یک لایه، پی وی سی جهت یافته به وجود می آید. پی وی سی جهت یافته نسبت به سایر شکل های پی وی سی مقاومت فیزیکی بالایی دارد.
* پی وی سی اصلاح شده (Modified PVC (PVC-M: با اضافه کردن برخی عوامل اصلاح کننده به رزین پی وی سی، برخی خواص دمایی و فیزیکی پی وی سی تغییر می کند.
ویژگی های پی وی سی (PVC)
مهمترین ویژگی های پلی وینیل کلرید به شرح زیر می باشد:
** قطبی بودن
** عایق جریان عبور برق، حرارت و صدا
** مقاومت و دوام بالا در برابر دمای بالا یا پایین، خوردگی، ساییدگی، مواد شیمیایی و…
** طول عمر مفید و بالا
** قیمت کم و ارزان
** استحکام کشش و ضربه ای فوق العاده
** مقاومت در برابر اشعه خطرناک uv
** حل نشدن در موادی چون الکل ها، هیدروکربن ها، استون
** شکل دهی آسان
خواص و ویژگی های پی وی سی
کاربردها و موارد استفاده از پی وی سی (PVC)
در هر گوشه و کنار زندگی مان می توانیم اشیا و وسایلی را ببینیم که در آن از ماده پلی وینیل کلراید استفاده شده است و از این طریق می توانیم پی به این موضوع ببریم که پی وی سی پر استفاده ترین پلیمر ساخته شده در سطح جهان می باشد.
در بخش زیر می توانید تعدادی از مهم ترین کاربردها و موارد استفاده پی وی سی سخت و نرم را ببینید:
** شیلنگ اب و لوله های نرم
** ورقه های بزرگ و کوچک
** کلندرینگ
** صنعت تولید کیف و کفش
** قطعات و ابزار آلات پلاستیکی
** روکش کابل های برق و مخابرات
** کفپوش خودرو و منزل
** صنعت پوشاک
** لوله های آب و فاضلاب
** پنجره های ساختمان
** برخی تزئینات داخلی منازل مانند سقف کاذب pvc و دیگر اجزای ساختمان
روش های شکل دادن به پی وی سی (PVC)
روش های شکل دادن به پی وی سی PVC اکستروژن ، کلندرینگ ، قالب گیری تزریقی و … به شکل ساده به ترتیب به صورت زیر می باشد:
** مخلوط کردن افزودنی های پی وی سی
** پایدار سازی حرارتی
** خشک کردن مواد مخلوطی و پایین آوردن رطوبت
** در آخر قالب گیری
منبع: شفقنا اقتصادی